- Home
- Nagerechten
- Appel in bladerdeeg en sabayon van Calvados en kaneelijs (10 pers)
Appel in bladerdeeg en sabayon van Calvados en kaneelijs (10 pers)
Aantal personen: 10
Ingrediënten
10 Jonagold appels
1 tl kaneel
50 g amandelspijs (bij de bakker)
75 g rozijnen
10 velletjes bladerdeeg
2 eidooiers
60 g suiker
10 bol kaneelijs
5 eidooiers
100 g suiker
½ ltr Calvados
2 dl Cider
½ vanillestokje
2 dl room
50 g boter
80 g suiker
3 eiwitten
65 g bloem
mintblaadjes voor garnering
Bereiden
- Appels schillen en uitboren.
- De boter, kaneel, rozijnen en spijs mengen tot een glad geheel.
- De holtes in de appels hiermee vullen.
- Verwarm de oven vóór (200º).
- De plakjes korstdeeg met losgeklopt eigeel bestrijken.
- Een appel in het midden van een plak zetten en het deeg er sluitend omheen vouwen.
- De bollen met water bestrijken en bestrooien met suiker.
- ± 20 minuten bakken.
- Afkoelen; vóór het serveren opnieuw even afbakken in een hete oven.
Kaneelijs:
- De melk, de room, suiker, glucose, vanillemerg en het kaneelstokje aan de kook brengen en 15 minuten laten trekken.
- Eierdooiers luchtig kloppen in de keukenmachine.
- Giet er langzaam het roommengsel bij en laat kloppen tot het koud is.
- Draai er in de sorbetière ijs van.
Sabayon:
- Eierdooiers met calvados, cider, suiker en vanillemerg au bain-marie luchtig kloppen tot een stevige massa.
- Van het vuur af koud kloppen.
- Als de massa koud is, er de stijfgeslagen room door spatelen.
Obliebakje:
- Verwarm de oven vóór; maak de boter vloeibaar.
- Meng de ingrediënten in een ruime kom dooreen.
- Maak er rondjes (Ø 10 cm) van op een bakblik; 8 minuten bakken in de oven op 200 graden, er wel bijblijven, ze zijn zó verbrand.
- Haal ze uit de oven en vorm er meteen bakjes van.
Presentatie;
- Sabayon op het bord, daarin de appelbol en een bolletje kaneelijs in een obliebakje ernaast.
- Garneer met een muntblaadje.
Reacties
Nog geen reacties, wees de eerste!
Laat je reactie achter
Dit vind je misschien ook lekkere recepten
Karamel met sesamzaad, á la Jamie
Gepofte appel met bokbier-karamel
Room parfait met bosvruchten
Witte chocoladepudding
Cake van de abt met quadrupel